Ana SayfaSağlıkEtkisi inanılmaz! Pişmiş soğanın üzerine kimyon ekleyip yerseniz...

Etkisi inanılmaz! Pişmiş soğanın üzerine kimyon ekleyip yerseniz…

Soğanın pişmiş hali çiğ halinden 10 kat daha faydalıdır. Peki soğanın üzerine kimyon ekleyip yediğinizde sağlığınıza olan faydalarını hiç duydunuz mu? Diyetisyen Gülçin Işık, soğan ve kimyonun faydalarını sizler için açıkladı…

- Advertisement -

Pişmiş veya haşlanmış soğanın faydaları nelerdir?

Pişmiş veya haşlanmış soğanın faydaları nelerdir?

İlk olarak neden “pişmiş” olmasını vurguluyoruz diyecek olursanız, pişmiş hali çiğ halinden 10 kat daha faydalıdır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu için doğal antibiyotik görevi gören soğan, en çok kırmızı çeşidinde bu etkiyi görüyoruz.

İdrar yolu enfeksiyonunda tüketimi nasıl etkili ise, iri yaralarda da lokal olarak tedavi edici yöntem olarak kullanılır. Pişmiş soğan ile yara bölgesinin sarılması sayesinde hem ağrılar azalır, hem de yara daha hızlı iyileşir.

Pişmiş soğan; vücutta kan şekeri dengeleme konusunda oldukça etkilidir. Kandaki insülin seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Bu yüzden yemeklerde bol soğanlı tüketimi, diyabetli ya da insülin direnci olan hastalarda çok faydalı olacaktır.

• Vücuttan toksinlerin atılmasında etkili rol oynar, detoksifikasyonda etkilidir. 

• Kan dolaşımını düzenler, bu nedenle olası kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili rolü vardır.

• Kuersetin denilen antioksidan açısından oldukça zengindir. Bu da vücutta kronik hastalıklara ve serbest radikallerin yarattığı hastalıklara karşı güçlenmeyi sağlar. Yani kuarsetin; daha sağlıklı bir vücut için gerekli bir flavonoiddir. Bakteri temizliğinden, cilt güzelliğine, alerjik reaksiyonlardan, kansere kadar pek çok rolü vardır. Soğanda, özellikle pişmiş soğanda kuarsetin içeriği oldukça yüksektir.

• Migren ağrılarına iyi gelir. Migren dışındaki baş ağrılarında da tedavi edici rolü vardır. 

Tüm bu etkileri görmek için bol bol soğan tüketilmesi gerekir.

Probiyotik ve vitamin deposu!

Probiyotik ve vitamin deposu!

A, C vitaminleri ve beraberinde kükürt ve lif içeriği yüksektir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini de destekler. Aynı zamanda çok güçlü probiyotik içerikler içerir.

İçerisinde aynı zamanda folik asit oldukça yüksektir. Bu sayede serotonin ve dopamin gibi hormonların üretimini engelleyin homosisteinin vücutta aşırı birikimini engeller. Kırmızı et tüketen bireylerde homosistein içeriği artar. Bu nedenle et ile beraber tüketilen pişmiş soğan sayesinde bu denge sağlanmış olur.

Antimikrobiyal etkisi çok yüksektir. Kadın hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılır. 

Çok iyi bir antioksidan ve iltihap sökücü olarak kullanılan pişmiş soğan sayesinde bağışıklık sisteminizi daha da güçlendireceğinizden emin olabilirsiniz.

Kimyon, maydanozgiller familyasındandır. Eski çağlardan beri şifalı ot olarak kullanılır. Özellikle kalp ve damar sağlığı ile diyabete iyi geldiği söylenen kimyon, yemeklerde, özellikle et ürünlerinde sıklıkla kullandığımız bir baharat türüdür.

Detaylı inceleyecek olursak, ne gibi faydaları vardır?

İran bölgesinde felç tedavisinde, Tunus bölgesinde ise enfeksiyonlara karşı tedavi edici olarak kullanılır.

Demir içeriği çok yüksektir. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, A, B12, B6, D vitamini açısından idealdir.

Özellikle içerisindeki uçucu yağlar sayesinde ve magnezyum içeriğiyle beraber sindirim sistemine yardımcıdır. Ilık su ile beraber tüketildiğinde mide ağrılarına iyi gelir. Gaz problemi yaşayanlarda özellikle kimyon rahatlatıcı etki gösterir. Hatta bebeklerde kimyon kullanılarak gaz şikayetleri azaltılabilmektedir. Ancak bunu mutlaka doktor kontrolünde yapmanız gerekir.

Hem hamilelerde hem de emzirende kullanılan kimyon hem gaz şikayetini azalttığı gibi, süt üretimini de artırır. Ancak aşırı tüketimi düşük tehlikesi yaratabileceğinde mutlaka doktor kontrolünde ilerlemek gerekir.

Demir eksikliği yaşayan kadınlarda, çocuklarda tüketilmesi önerilir. Özellikle et, tavuk, balık ve baklagil gibi demir içeriği yüksek besinlerle beraber alındığında daha etkili olacaktır. Bu sayede büyüme gelişmeyi destekler.

Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.

Antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Fenoller, flavanoidler ve alkaloidler kimyonun içerisinde bulunup, vücuttaki zararlı kimyasalları uzaklaştırmaya ve serbest radikallerin yarattığı hasarı engellemeye yardımcıdır. DNA onarımını destekler.

Kimyonlu su ile yüzünüzü yıkadığınızda cildi arındırdığını, akne tipi cilt problemlerine iyi geldiğini de eklemek isterim.

Kimyonu nasıl tüketebiliriz?

Kimyonu kimi zaman çay olarak, kimi zaman yoğurt içerisinde, kimi zaman et ürünlerinde kullanabiliyoruz. Neyse ki tüm et ürünlerinde; köfte, tandır, kebap çeşitleri, çöp şiş, ciğer gibi besinlerde vazgeçilmez bir baharat çeşididir. Baklagilleri pişirirken de kimyon kullanarak gazını alabiliyoruz. Kimyonlu su ile bekletip pişirildiğinde hem daha yumuşak hem de gaz içeriği daha az olacaktır. Tüketiminde mutlaka abartıya kaçmadan, diyetisyen kontrolünde ilerleyerek hareket edilmesi gerekir.

LDL ve trigliserit gibi kan yağlarını düşürmeyi sağlar.

LDL ve trigliserit gibi kan yağlarını düşürmeyi sağlar.

Balgam söktürücü, öksürük kesici etkileri görülmektedir. Özellikle astım, bronşit gibi solunum enfeksiyonlarında tedaviyi destekleyici kimyon çayları önerilir.

- Reklam -