Ana SayfaSağlıkEn sağlıklı ara öğün nasıl olmalı?

En sağlıklı ara öğün nasıl olmalı?

- Advertisement -

Ana öğünler dışında yapılan ara öğünler beslenmemizin bütününü oluşturur. Peki, ara öğün ne anlama gelir? Ara öğünü yapmak doğru mudur? Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy konu hakkında bilgiler verdi.

ARA ÖĞÜN NEDİR?

ARA ÖĞÜN NEDİR?

Normal bir insanın günde en az 3 ana öğünden oluşan bir beslenme programı olmak zorundadır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeğinden oluşan ana öğünler yapılan tüm araştırmalarda beslenmenin temel şartı olarak kabul edilirken, ana öğünlere ek olarak yapılan ara öğün destekli beslenme modeli fazlasıyla tartışılmaktadır.

Ana öğünlerin arasında belirli oranlarla beslenme durumu olarak tanımlanan ara öğün, uzman görüşleri ve yapılan bilimsel çalışmalara göre zararlı mı ya da zararsız mı tam olarak kesinleştirilememiş.

ARA ÖĞÜN YAPMAK DOĞRU MU?

Normal şartlarda ana öğünlerden sabah kahvaltısını saat 07.00 – 08.00 arasında, öğle yemeğini 12.00 – 13.00 arasında ve akşam yemeğinin ise 18.00 – 20.00 saatleri arasında yapılması gerektiğini belirtmekte.

Bu saatlerin arasında kalan dönemde yapılan beslenme şekli olarak belirtilen ara öğünler, normal şartlarda bir insanın ihtiyacı olmayan bir durum. Fakat çalışma koşulları ve beslenme alışkanlıklarına göre çoğumuz ara öğünlere ihtiyaç duyabiliyoruz.

Bu bağlamda yapılan bilimsel araştırmaların iki farklı noktada toplandığını görmekteyiz. Birinci grup, ara öğünlerin düzenli beslenme alışkanlıklarına zararlı olduğu noktasında birleşirken, ikindi gruba göre ara öğün yapılması kilo kontrolü açısından oldukça faydalı bir uygulama.

ARA ÖĞÜNDE NE YENİR?

Herkese göre ayrı bir beslenme programı geliştirilmeli, özellikle insülin direnci noktasında ara öğünü yapmak doğrudur.

Bu durumdan hareketle bireylerin ana öğünlerin arasında abartmamak kaydıyla küçük porsiyon ya da atıştırmalıkları ara öğün olarak tercih edebilecekleri, ana öğün porsiyonlarını bir miktar küçültmeleri açısından da desteklenmektedir. Fakat ara öğünlerin ağır, yağlı ve kolesterolü yüksek besinlerle kesinlikle yapılmaması konusunda uyaran uzmanlar, hemen hemen tüm diyet çeşitlerinde ara öğünlerin tam tahıllı atıştırmalıklar ya da meyvelerle yapılır.

Sabah kahvaltısıyla öğle yemeği arasında geçen 4 – 5 saatli süre, öğle yemeğiyle akşam yemeği arasında geçen 5 – 6 saatlik süre çoğu araştırmada acıkmak ve yeni yeme ihtiyacı doğması açısından normalken, bazen ana öğünlerde tüketilmesi gereken miktarları minimum seviyeye indirebilmek açısından ara öğünün yapılmasında bir sakınca görmemektedir.

- Reklam -
Exit mobile version