Ana SayfaSağlıkDerin nefes almanın faydaları

Derin nefes almanın faydaları

- Advertisement -

Derin nefes alma, her türlü egzersizin önemli bir parçasıdır. Tembel solunum, akciğerleri hastalıklı, ölmekte olan ve ölü mikropların birikmesi için bir mezarlığa dönüştürür. Ayrıca zararlı mikropların çoğalması için ideal bir yer sağlar. Derin nefes almak sadece uzun ve derin nefes almakla ilgili değil, aynı zamanda her türlü bayat havadan kurtulmak için tamamen nefes vermekle de ilgilidir.

Oksijen vücudunuzda meydana gelen her kimyasal reaksiyonun bir parçasıdır ve bu yüzden bol bol oksijene ihtiyacınız vardır.

Tersine, karbondioksit atık bir üründür ve derin nefes almak ondan kurtulmanıza yardımcı olur. Derin nefes alma, kalp de dahil olmak üzere iç organları da uyarır. Kalbiniz hareket ettiğinde dolaşım artar ve vücutta dolaşan taze kanın her hücreye oksijen ve besin taşımasının yanı sıra atık ürünleri de atmış olursunuz.

Spor yaparken dikkatle tam nefes almak önemlidir. Zihni netleştirir ve sakinleştirir, stresi azaltır ve daha büyük ve bütünsel bir deneyimin yolunu açar. Nefesle çalışmak aynı zamanda bir antrenmanın deneyimini ve etkinliğini artıran harekete doğal bir ritim getirir.

Diyafram nefesi: Derin karın nefesi, nefes alırken göbeğin genişlemesine ve nefes verirken sönmesine izin vererek tüm vücuda derin bir nefes getirdiğimiz yerdir. Diyafram nefesi genel olarak nefes almanın en iyi yoludur.

Yanal nefes alma: Pilates ve diğer bazı egzersizlerde karın kaslarını, hava akışıyla göbeğin yükselmesine izin vermeyecek şekilde çalıştırmaya odaklanırız. Bu tür nefes alma bize göğüs kafesimizi ve sırtımızı genişletmeyi öğretir.

SPOR YAPARKEN DOĞRU NEFES ALMANIN FAYDALARI

Enerjiyi arttırır. Kanda ne kadar fazla oksijen bulunursa vücudumuz o kadar iyi çalışır. Aynı zamanda dayanıklılığımızı da geliştirir.

Lenfatik sistemi uyarır. Solunum, tamamen serbest bırakılması önemli olan karbon monoksiti serbest bırakır. Aslında nefes alma, vücudun toksinlerden arınmasının %70’inden sorumludur (diğer %30’u mesane ve bağırsaklardan geçer.) Eğer tam olarak nefes almıyorsanız, vücudunuz bu toksinleri atmak için fazla mesai yapmalıdır.

Sindirimi iyileştirir. Ne kadar derin nefes alırsanız, o kadar sağlıklı kan akışı üretirsiniz ve bu da bağırsaklarınız da dahil olmak üzere organlarınızın daha etkin çalışmasını sağlar.

Tansiyonu düşürür. Kaslarınız gevşerken bu, kan damarlarınızın açılmasını sağlar, bu da dolaşımı iyileştirir ve kan basıncını düşürür. Derin nefes alma ayrıca kalp atış hızınızı yavaşlatır ve düzenler, bu da BP’nizi düşürmenize yardımcı olur.

Bağışıklığı geliştirir. Kanınız tamamen oksijenlendiğinde, besinleri ve vitaminleri daha verimli bir şekilde taşır ve emer. Esasen, kan ne kadar temiz olursa, hastalıkların sisteminizde kalması o kadar zor olur.

Önemli ipuçları: Derin nefes alma yavaş ve nazik olmalıdır. Sadece göğsü değil, karnınızı da doldurmayı unutmayın. Bunu yaptığınızdan emin olmanın basit bir yolu, bir elinizi karnınıza ve bir elinizi göğsünüze koymaktır. Derin nefes alın ve karnınızın üzerindeki elinizin kalktığından emin olun. Nefesinizin, kalp atışınızın farkında olmaya ve vücudunuzdaki gerginliği gidermeye çalışın. Bazen uzanmak veya bir sandalyeye rahatça oturmak daha kolaydır.

- Reklam -
Exit mobile version