Ana SayfaAnne ÇocukÇocuklarda egzama nüksetmemesi için ne yapmak gerekir?

Çocuklarda egzama nüksetmemesi için ne yapmak gerekir?

- Advertisement -

Kuru cilt, egzamanın en önemli tetikleyicilerinden biri. Hastalığın alevlenmesinin önüne geçmek için özellikle banyo, el yıkama ve dezenfektan kullanımı sonrasında cilt mutlaka nemlendirilmeli. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Engin çocukluk çağı egzaması ile ilgili soruları yanıtlamaya devam ediyor.

EGZAMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Tedaviye hastanın yaşına ve egzamanın şiddetine göre karar verilir. Tedavide kaşıma-kaşıntı döngüsü kırılmaya çalışılır. Bunun için ilk yapılması gerekenler, tetikleyici etkenleri ortadan kaldırmak (cildi kurutan sert sabunlar, cildi tahriş eden polyester kumaşlar gibi) ve derinin nemlendirilmesini sağlamaktır. Hafif ve orta şiddetteki egzamalarda kortizon içeren krem ve merhemlerin kullanılması önerilir. Bu şekilde tedaviye başlandıktan sonra ‘topikal kalsinörin inhibitör’ krem veya merhemler ile tedaviye devam edilebilir.

Orta ve şiddetli olan egzamada ise nüksü önlemek için haftanın belli günlerinde krem, merhem uygulamaları önerilir. Bu şekilde kontrol edilemeyen hastalarda ise fototerapi olarak adlandırılan ışık tedavisi uygulanabilir. Daha ileri aşamalarda dupilumab gibi biyolojik ilaçlar devreye girebilir. Dupilumab, diğer tedavilere yanıt vermeyenlerde uygulanır; bebeklerde ve küçük çocuklarda ise kullanılması önerilmez.

 

YAŞ İLERLEDİKÇE KAYBOLMA ŞANSI VAR MI?

 

Atopik dermatit (egzama) daha çok bebeklik dönemi ve çocukluk döneminde görülür. Yüzde 80 olguda ergenlik döneminden sonra hastalık bulguları geriler ve kaybolur. Bazı hastalarda belirli bölgelerde, örneğin el egzaması veya deride kuruluk şeklinde devam edebilir.

 

KANSER RİSKİNİ ARTIRIR MI?

 

Atopik dermatit olan hastaların bir kısmında lenfoma riskinin arttığını gösteren bazı çalışmalar var. Fakat bu konuda yeterli bilimsel veri bulunmuyor.

 

HANGİ HASTALIKLAR İLE KARIŞMA İHTİMALİ VAR?

 

Atopik dermatit birçok deri hastalığı ile karışabilir. Ayrıcı tanının yapılması hastalık tedavisi ve seyri açısından önemlidir. Temas egzaması gibi diğer egzama çeşitleri ve sedef hastalığı vücutta benzer yaraların oluşumuna neden olabilir. Kaşıntı nedeniyle polikliniklerimizde sık olarak gördüğümüz uyuz olguları ile karıştırılabilir. Ayırıcı tanı için bazı hastalarımızdan ufak bir biyopsi almak gerekebilir

BUNLARA DİKKAT!

Deriyi sık sık nemlendirin. Özellikle duş sonrası mutlaka nemlendirici kullanın. El yıkama veya dezenfektan kullanımı sonrası elleri mutlaka nemlendirin. Stres egzamayı tetikleyebilir, gerekirse psikolojik danışmanlık alın. İlaçlarınızı hekim önerisiyle kullanın. Bazı ilaçların yaşa uygun takip edilmesi ve kontrollü kullanılması gerekebilir.

- Reklam -
Exit mobile version