Ana SayfaAnne ÇocukÇocuğunuzun ateşi varsa bu hataları yapmaktan kaçının! Ateşi sakın...

Çocuğunuzun ateşi varsa bu hataları yapmaktan kaçının! Ateşi sakın…

- Advertisement -

Kış aylarında özellikle viral enfeksiyonlar sıkça kapımızı çalıyor. Enfeksiyonların en yaygın görülen belirtilerinden biri, ‘yüksek ateş’. Son haftalarda, çocuk acil polikliniklerine yüksek ateş nedeniyle başvuruda ciddi bir artış var. Ateşin yaygın belirtilerinden birinin ateş olması, aynı zamanda havaleye yol açabilmesi ve beyinde kalıcı hasar bırakma riskleri ailelerin en çok endişelendikleri konuların başında geliyor. Ancak ateşe müdahale edilirken çok dikkat edilmesi gerekiyor ve evde bazı yöntemlerden uzak durulması önem taşıyor. İşte ateşli hastalıklarda ailelerin bilmesi gerekenler ve en sık yapılan hatalı uygulamalar!

Enfeksiyonların en yaygın görülen ve ebeveynlerin yoğun kaygı duymalarına yol açan belirtilerinden biri, ‘yüksek ateş’. Son haftalarda, çocuk acil polikliniklerine yüksek ateş nedeniyle başvuruda ciddi bir artış var. Bunun nedeni ise yüksek ateşin Covid-19’un da yaygın belirtilerinden biri olması. Ancak her ateş Covid-19 enfeksiyonundan kaynaklanmıyor ve çoğu viral enfeksiyonda olduğu gibi bu hastalık ateş olmadan da seyredebiliyor.

Ebeveynlerin yüksek ateşte kaygılandıkları bir başka önemli nokta da, çocuklarının havale geçireceğini ve bunun sonucunda beyninde kalıcı hasar oluşacağını düşünmeleri. Oysa yaygın inanışın aksine, 6 ay-5 yaş arasındaki çocukların ancak yüzde 4’ünde ateşli durumlarda havale gelişiyor.

Gerek yüksek ateş, gerekse eşlik eden menenjit ve ensefalit gibi ağır bir enfeksiyon varlığı olmadan görülen basit ateşli havale, beyinde kalıcı hasar bırakmıyor. 

Çocuklarda oldukça sık rastlanan yüksek ateş, vücut sıcaklığının 38,5 derece üstü olarak ölçülmesi şeklinde tanımlanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Aka, çocuğun genel durumunun ateşin derecesinden daha önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Aka’nın açıklamalarına göre ateş bir hastalık değil, vücudun doğal ve faydalı bir yanıtı. Ayrıca ateşin yüksekliği ile hastalığın ciddiyeti arasında her zaman bir bağlantı olmuyor.

  • Eğer çocuğunuz çok huzursuzsa veya dalgınsa
  • Bu sorunlarına kusma, ishal ve baş ağrısı gibi başka sorunlar eşlik ediyorsa
  • En önemlisi ateşle birlikte ciltte döküntü varsa, hemen doktora başvurmanız gerekiyor. Çünkü bu tablo ciddi bir hastalığın belirtisi olabiliyor.

Çocuğunuz bir yaşın altındaysa, özellikle de 3 ayın altında ise ateş durumunda hemen doktora başvurmanız gerekiyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Aka, çocuklarda gelişen yüksek ateşte ebeveynlerin en sık yaptıkları 5 hatayı anlattı.

Ateşi olan çocuğunuzu kalın giydirip çok sıcak ortamda tutmayın!

Ateşi olan çocuğunuzu kalın giydirip çok sıcak ortamda tutmayın!

Ateşin hızlı yükseldiği durumlarda titreme ve üşüme sorunları gelişebiliyor. Çocuğun özellikle el ve ayakları soğuk olabiliyor. Ancak üşür kaygısıyla çocuğunuzu sıcak ortamda tutup kalın giydirmemeniz gerekiyor. Çünkü sıcak, vücut ısısının daha fazla yükselmesine yol açıyor.

Ne yapabilirsiniz?

  • Ateşli çocuğun bulunduğu oda ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı.
  • Oda ısısını 22-24 derecelerde tutmaya dikkat edin.
  • Kalın kıyafetler yerine bol ve ince kıyafetler giydirmeye özen gösterin.  
Ateşli çocuğu soğuk suya sokmayın veya soğuk uygulama yapmayın

Ateşli çocuğu soğuk suya sokmayın veya soğuk uygulama yapmayın

Soğuk su vücut sıcaklığının tekrar hızla yükselmesine neden oluyor ve çocuğu huzursuz ediyor.

Ne yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun ateşi yükseldiğinde ılık suyla banyo yaptırabilir veya ılık pansuman uygulayabilirsiniz. 

Çocukta ateşi hızla normale döndürmeye çabalamayın

Çocukta ateşi hızla normale döndürmeye çabalamayın

Ateş düşürücü kullanımındaki amaç, çocuğun ateşten doğan huzursuzluğunu gidermek. Çocuğun ateşini hızla normale döndürmek için gereğinden fazla ateş düşürücü ilaçlara başvurmayın.

Ne yapabilirsiniz?

  • Eğer çocuğunuzun bilinen bir kronik hastalığı veya öncesinde ateşli havale geçirme öyküsü yoksa, 38-38,5 dereceye kadar olan ateşte ilaç vermeden bekleyebilirsiniz.
  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Aka, ateş düşürücü ilaçlara mutlaka uygun dozlarda ve uygun aralıklarla başvurulması gerektiğini belirtiyor.
  • Bu nedenle gereğinden fazla ateş düşürücü ilaçlara başvurmayın.
  • Aksi halde aşırı doz kullanımına bağlı istenmeyen hipotermi ile mide irritasyonu gibi yan etkiler ve ilaç zehirlenmeleri gelişebiliyor.   
Çocuğunuzda, "ateşi var" diye gelişigüzel antibiyotiğe başlamayın!

Çocuğunuzda, “ateşi var” diye gelişigüzel antibiyotiğe başlamayın!

Çocukluk çağında yüksek ateş en sık enfeksiyon hastalıkları nedeniyle gelişiyor. Doç. Dr. Sibel Aka, bu enfeksiyonların çoğunun virüs kaynaklığı olduğuna işaret ederek, şöyle devam ediyor:

Bakteri enfeksiyonları daha az görülüyor ve bu ayırımın doktor tarafından yapılması gerekiyor. Antibiyotikler sadece bakteri enfeksiyonlarında fayda sağlıyor, virüs enfeksiyonlarında ise yararlı olmuyor. Dolayısıyla çocuklarda ateş saptandığında hemen antibiyotiğe başlamak son derece yanlış bir uygulama. Çünkü gereksiz yere kullanılan antibiyotikler yararsız olduğu gibi, istenmeyen alerjik reaksiyon, kusma, ishal, mantar enfeksiyonları gibi ciddi yan etkilerin ve antibiyotik direncinin gelişmesine neden olabiliyor.

Ateşli çocuğu beslemeye çalışmayın!

Ateşli çocuğu beslemeye çalışmayın!

  • Çocuğunuzun ateşi yükseldiğinde mümkün olduğunca sıvı gıdalarla beslemelisiniz.
  • Eğer emzirme dönemindeyse sık sık emzirmeye devam etmelisiniz.
  • Ayrıca bol bol su içirmeye dikkat edin ve yemek yedirmek için zorlamayın.

Bu haberler ilginizi çekebilir:

  • Ateşlenen çocukların beslenmesinde nelere dikkat edilmelidir?
  • Çocuk 3-8 haftada bir ateşleniyorsa dikkat!

- Reklam -