Bugün, içinde yüksek oranda antioksidan bulunan, çikolataların en masumu ve lezzetlisi bitter çikolatanın günü. Tüm dünyada 10 Ocak Bitter Çikolata Günü olarak kutlanıyor. Üstelik içinde yüksek oranda kakao bulunan ve süt ve süt ürünleri içermeyen bitter çikolatayı diğer çikolatalardan ayıran çok önemi faydaları var. Gelin, çikolatanın tarihine ve bitter çikolatanın faydalarına birlikte bakalım.
Tarihi Maya ve Azteklere kadar dayanan çikolatanın adı Aztek dilindeki “xocolat” kelimesinden geliyor.
Bu iki medeniyet, kakao çekirdeklerini kavurup öğütüp su ile karıştırmış, mısır ve baharat ekledikleri bu karışıma da “Tanrıların Yiyeceği” ismini vermişlerdi.
“Xocol” kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı “gürültü”, “atl” ise “su” veya “içecek” anlamına geliyor.
Aztekler ve Mayalar kakaoyu ticarette para yerine de kullanırken, Avrupa bu lezzeti ancak 16. Yüzyıl’da keşfetti. Kristof Kolomb’un kakaoyu İspanya’ya taşımasının ardından kakao önce Avrupa’ya sonra tüm dünyaya yayıldı.
Çikolatanın ilk üretim yeri ise İngiltere. Üstelik üretim tarihi çok yakın. Sadece 1876!
1. Flavonoidlerden yana zengin
Sebze ve meyvelerden sonra güçlü bir antioksidan olan flavonoidleri en fazla içeren lezzetlerin başında geliyor.
2. Lif oranı yüksek
Yüzde 70–85 kakao oranına sahip 100 gramlık bitter çikolata ortalama 11 gram lif içeriyor.
3. Magnezyum, bakır ve manganez deposu
Yüzde 70–85 kakao oranına sahip 100 gramlık bitter çikolata günlük demir ihtiyacının yüzde 67’sini, magnezyumun yüzde 58’ini, bakırın yüzde 89’unu, manganezin yüzde 98’ini karşılayabiliyor.
4. Minerallerden yana zengin
En aşağı yüde 70 oranında kakao içeren bitter çikolatada aynı zamanda bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum bulunuyor.
5. Doymamış yağ asitleri içeriyor
Ayrıca bitter çikolata, sağlığa faydalı doymamış yağ asitleri de içeriyor.