Ana SayfaAnne ÇocukBu ikiliye dikkat! Boy uzatıyor

Bu ikiliye dikkat! Boy uzatıyor

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral “Çocuğunuzu kendi potansiyeli içinde en iyi yere getirmek için çaba harcayın” derken, boy uzatan yaşam biçiminin de ipuçlarını verdi.
- Advertisement -

“Genelde vücut gelişimi erkeklerde 18, kadında ise 24 yaşa devam etmektedir. Elbette boy uzaması da bu süreçte ‘İnsan Büyüme Hormonu’ olarak tanımlanan en önemli salgı bezi olarak bilinen hipofiz tarafından salınan büyüme hormonunun etkisi altındadır. Bu dönemde çocukların yapması gereken en önemli şey doğal, katkısız, kimyasallardan uzak ve hareketli bir hayat yaşamak.

Aile bunu sağlarsa çocuğun boyu, kendi potansiyeli içinde en yüksek noktaya çıkacaktır. Doğal yöntemleri uygulamak boy uzamasına yardımcı olur. Ancak unutulmaması gereken bazı kurallar var. Bunların başında genetik yapımız ve elbette hormon sistemimizin çalışma düzeni gelir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kas ve kemik dokusunun dolgunluğu için doğal yöntemler elbette büyük destek verir” diyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral boy uzatan 5 önemli şartı söyle sıraladı:

Düzenli egzersiz:

Vücut üzerinde asılma esneme, germe egzersizleri büyüme hormonunun üretimini bu da sonuç olarak boy uzamasını destekler. Düzenli barfix / asılma hareketleri, plates, bel kıvırma/çevirme, ayak başparmağına dokunma, yılan şeklinde esnetme, sıçrama hareketleri, koşma, basketbol, voleybol ve yüzme boy uzamasında önemli yeri olan sportif faaliyetler arasındadır. Tüm bu egzersiz hareketleri sinir ucaları uyarır ve hipofiz bezinin hareketlenmesi dolayısıyla da büyüme hormonunun salgılanmasını tetikler.

Beslenmesine bu iki yiyeceği ekleyin:

Büyüme çağındaki çocuğun/gencin günlük beslenmesine eklenmesi gereken iki önemli yiyecek var. Bir elma diğeri ise hepimizin bildiği süt. Her gün bir elma ve iki bardak süt bu dönemdekilere mutlaka verilmelidir. Bunun yanısıra sakatat olarak özellikle karaciğerin yanı sıra yeşil sebzeler, patates, badem, fıstık gibi kabuklu kuruyemişler ile tavuk, kuru fasulye ile nohut gibi tahıllar, bezelye, meyvelerden özellikle muz, elma ile birlikte günlük beslenme menüsünde yer almalıdır. B ve C vitamini açısından zengin besinleri tercih etmelidir. Özellikle kemik gelişiminde kalsiyumun yeri çok önemli olduğundan beslenme programı içerisinde süt ve süt ürünlerinden ayran, yoğurt düzenli olarak tüketilmelidir.

Günlük beslenmede yumurtanın sarısı, havuç, şalgam, biftek ve balıkönem arz eder. Vücutta toksinlerin atılması son derece önemli olduğundan günde ortalama 6 ile 8 bardak su içilmesi önemlidir. Haftada 3 kez uskumru, palamut gibi balıkları ızgara ya da buğulama olarak tercih edilmelidir. Kefal, torik, palamut, uskumru gibi balıkların sırt kısmındaki siyah etli kısım özellikle boy uzatmada destekleyici rol almaktadır.  

Düzenli ve yeterli uyku:

Büyüme hormonu geceleri uyurken serbest kalır. Uyuduktan bir saat sonra zirveye ulaşır. Buna göre, büyüme hormonu üretimini en üst seviyeye çıkartmak için her gün sağlıklı ve 8 saat uyuman gerekmektedir. Geç yatmak, ışıklı bir odada uyumak, az uyumak büyüme hormonu salınımını olumsuz etkiler.

Güneş ışığı almak:

Güneş ışınları vücudun D vitamini ihtiyacı için çok önemli bir kaynaktır. D vitamini büyümeyi destekleyen çok önemli bir unsurdur, büyüme çağındakiler güneşten yeterince faydanılmalıdır.

Kiloya özen göstermek:

Yapı omurga sistemini bozacağından boy uzaması üzerinde olumsuz etkiye yol açar.

- Reklam -
Exit mobile version