Ana SayfaSağlıkBu gıdalar kalbe hiç iyi gelmiyor!

Bu gıdalar kalbe hiç iyi gelmiyor!

- Advertisement -

Kalp sağlığını korumak için egzersiz ve diyetin önemi büyük. Sedanter yaşam, fazla kilo gibi durumlar kalbi yoran hataların başında geliyor. Ancak bazı besinler var ki, bu besinlerin alışveriş sepetinize hiç girmemesi gerekiyor. Kardiyoloji uzmanından kalbinizi uzun yıllar sağlıklı tutmak için alışveriş sepetinizden ve diyetinizden uzak tutmanız gereken yiyecekler hakkında bilgiler aldık.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, kalbinizi uzun yıllar sağlıklı tutmak için alışveriş sepetinizden ve diyetinizden uzak tutmanız gereken yiyecekler hakkında bilgi verdi.

Özellikle yüksek sodyum ve şeker içerikleri nedeniyle pek çok lezzetli gıda, aslında kalbin en büyük düşmanları arasında yer alıyor.

Diğer yandan reklamlarda, ürün ambalajlarında “sıfır kalori, sıfır şeker” gibi ifadelerle “masum” gibi gösterilmeye çalışan bazı diyet ürünlerin ise kalp sağlığını doğrudan etkileyecek diyabet, obezite gibi hastalıkları tetikleyip tetiklemediğine dair araştırmalar sürüyor. Süren araştırmalar yüksek bağlantı olduğuna dair işaretler içeriyor.

Yüksek sodyum oranlı besinler, içlerine konulan yan ürünlerle daha da sağlıksız hale geliyor. Üstelik günlük alınması gereken sodyum miktarının kat kat üzerinde tuz içeriği olan bu gıdalar, aynı zamanda yüksek kalorili oldukları için obezite gibi hastalıklara da elverişli bir ortam yaratıyor.

Keza hazır unlu mamüller, masum gibi gösterilen kahvaltılık gevrekler de yüksek şeker oranları ile gün içinde kan şekeri dengesinin bozulmasına yol açabiliyor.

Peki bu besinler hangileri? İşte kalp sağlığına hiç iyi gelmeyen 8 yiyecek ve besin grubu…

1. DİYET GAZLI İÇECEKLER

Reklamlarda her ne kadar “yağsız” ve “sıfır kalorili” ve hatta “sıfır şeker” ifadeleri geçse de diyet içeceklerin karanlık bir yanı var. Örneğin halen kola ile obezite ve diyabet gibi kalp hastalığı risk faktörlerinin gelişimi arasında bağlantı olup olmadığına dair araştırmalar devam ediyor.

Bu araştırmalardan bazıları diyet gazlı içecek tüketen kişilerin normalden daha fazla kalori alma ve eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bir başka grup araştırmada ise gazlı ve diyet içeceklerdeki kimyasalların aslında gastrointestinal bakterileri değiştirebileceğini ve insanları kilo almaya daha yatkın hale getirebileceğini gösteriyor.

İşte bu nedenle Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, “bu tür içecekler de kalp için sağlıklı bir seçim değil” diyor.

2. ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ

  • Sadece altı ince dilim şarküteri, önerilen günlük sodyum (tuz) seviyesinin yarısını içerebiliyor.
  • Sodyum ise doğrudan tansiyon ile ilişkili. Sodyumun yüksek tansiyonla bağlantısı nedeniyle insanların çoğunluğu tuz kısıtlamalı bir diyette olmalıdır. 
  • Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, ayrıca, “tansiyon hastası her bireyin ilaca ihtiyacı olmayabiliyor” diyor. “Örneğin bazen yüksek tansiyonu olan bir hastanın sadece diyetini ayarlayarak tansiyon sağlığında önemli anlamda iyileştirme yapabilmesi mümkün oluyor.” diye ekliyor.

3. MARGARİN

  • Tereyağı gibi doymuş yağlarla ilişkili kardiyovasküler riskler hakkında tartışmaya yer olabilir. Ancak daha kesin bir şey vardır ki, trans yağdan yana yüksek diyetler bir kişinin kalp hastalığı riskini kesinlikle artırır.
  • Trans yağlar, oda sıcaklığında katı olan ve genellikle tereyağına daha sağlıklı bir alternatif olarak pazarlanan margarinlerde yaygındır. Bu nedenle ne kadar masum gösterilirse gösterildin, margarin türü yağlardan uzak durmak gerekir.

4. ŞEKERLİ TAHILLAR

  • Kahvaltılık gevrek gibi dengeli bir diyetin parçası gibi görünen yiyeceklere bile şeker yüklemesine yol açabiliyor.
  • Sabahları rafine karbonhidrat ve şeker tüketmek iltihaplanma üretecek ve kan şekerini aniden yükseltir ve aniden yükselen kan şekeri aynı hızla düşer. Bu da çok hızlı bir şekilde acıkmanıza yol açar.
  • Bu nedenle gün boyunca daha fazla şeker istersiniz. Bunun yerine, tam buğday ekmeği üzerine bir yumurta veya avokado ile birlikte meyve yenebilir.

5. FAST-FOOD BURGERLER

Ölçülü tüketildiğinde, yüksek kaliteli, otla beslenmiş sığır eti bazı kalp sağlığı yararlarına sahip olabilir. Ancak hayvanlardan elde edilen doymuş yağlar, özellikle karbonhidratlarla birleştirildiğinde kalp sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip. Daha düşük kaliteli malzemeler ve sağlıksız pişirme yöntemleri kullanma eğiliminde olan fast-food restoranlarından kaçınmak gerekiyor.

6. KURABİYELER VE HAMUR İŞLERİ

Çoğu unlu mamül, özellikle ticari olarak üretilenler şekerle doludur ve muhtemelen doymuş yağlardan (tereyağı veya palmiye yağı gibi) veya trans yağlardan yapılır. Kalp sağlığınız için bu tür hamur işlerinden uzak durmanız gerekir.

7. PİZZA

Pizza, tıpkı çeşnili çorbalar, hazır salata sosları gibi tuz depoları arasında yer alıyor. Pizzanın sodyum içeriği ve doymuş yağı, biz ona ekstra peynir ve et bazlı soslar koydukça çok yükseliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, “dışarıda yemek yerken veya sipariş verirken kendinizi bir veya iki dilimle sınırlayın ve sebzeli pizzaları tercih edin” diyor.

8. KIZARMIŞ YİYECEKLER

  • Patates kızartması, kızarmış tavuk ve kızarmış atıştırmalıklar gibi kızarmış yiyeceklerin tüketimi kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili.
  • Geleneksel kızartma yöntemleri, kötü kolesterol türünü yükselttiği ve iyi türü düşürdüğü gösterilen bir tür yağ olan trans yağların oluşmasına neden oluyor.
  • Evde sebzeli, tavada kızartma yapıyorsanız ve bunu zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağıyla hazırlıyorsanız, kesinlikle yanlış bir şey yok. Ancak fast food türü tipik kızarmış olanlardan kesinlikle kaçınılması gerekiyor.
- Reklam -
Exit mobile version