Ana SayfaAnne ÇocukBebeklerin bıngıldağı ne zaman sertleşir?

Bebeklerin bıngıldağı ne zaman sertleşir?

Halk arasında yumuşak nokta olarak bilinen bıngıldak, doğumdan itibaren gün geçtikçe yavaş yavaş kapanmaya başlar. Bilimde adı fantonel adı olarak geçen bıngıldak bebeklerin en hassas noktası olarak bilinir. Bu nedenlerden dolayı bebeklerdeki bıngıldak nasıl kapanır sorusunun cevapları merak edilir. Peki, bebeklerin bıngıldağı nasıl kapanır? Bebeklerde bıngıldak ne zaman sertleşir?
- Advertisement -

Yeni doğan bebeklerin aslında altı bıngıldağı bulunmaktadır: Önde ve en büyük olanı ön fontanel, arkada bir tane arka fontanel, yanlarda da birer çift sfenoid ve mastoid bıngıldaklar bulunmaktadır. Bununla birlikte bebeklere aşina olan anne babalar genellikle başın üzerindeki bıngıldağı fark edebilirler. başın üst kısmına hafifçe dokunduklarında yumuşak bir nokta ve boşluk hissi vardır. bazı bebeklerde bıngıldak nabız gibi görünebilir. bu durum bıngıldağın bebeğin kalp atışı ile hareket ettiği için normal olarak kabul edilir.

Bebeklerdeki bıngıldak çeşitli boyutlarda karşımıza çıkmaktadır. bir bebeğin bıngıldağı küçük iken bu durum diğer bebekte tam tersi olarak görülebilir.

Bir bebeğin fontanel çok küçük olabilir; Başka bir fontanel oldukça geniş görünebilir. Ortalama boyut yaklaşık 2.1 cm olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte, 4.5 santimetre bıngıldak bile normal olarak kabul edilebilir.

BINGILDAK NEDİR?

Yetişkinlerin aksine bebeklerde birbirine sıkı sıkıya bağlı olmayan kafatası kemikleri bulunmaktadır. bebeklerde kafatası kemiklerinin tam olarak oluşmamasın en önemli nedeni bebeklerin doğum kanallarından geçerken zorlanmaması içindir. Bebeklerde bulunan bıngıldak kısmı aynı zamanda beyin gelişimi içinde önemli bir yere sahiptir.

Bebeklerde kafanın ön tarafında a ve başın arkasında bıngıldak noktaları görebilirsiniz.

Zamanla, bıngıldaklar sertleşir ve kapanır. Bebeğinizin başındaki bıngıldak genellikle doğduktan 2 ay sonra kapanır. En üstteki bıngıldak ise 7 ve 18 aylıkken kapanmaktadır.

BATIK BINGILDAK NE ANLAMA GELİR?

Bıngıldağa dokunduğunuzda hafif içeri doğru bir eğim hissedebilirsiniz. bir çok ebeveyn bıngıldağın içe doğru batmasından endişelenir ve korkar. Batık bıngıldak bebeklerdeki susuzluğun belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bebeğiniz ilk aylarda çok fazla sıvı alıyor ve çok fazla kusuyorsa bebeğinizde meydana gelen bu durumun dehidrasyonla bir ilgisi olabilir. Bebeğinizde meydana gelen batık bıngıldak sorunu için bir uzmana danışmanız gerekebilir.

ŞİŞKİN BINGILDAK NE ANLAMA GELİR?

Bebeğiniz ağladığında bıngıldağınız kabarıklaşır ve şişebilir. Ancak bebeğiniz ağlamadığında da bıngıldağı hafif şiş görülebilir.

Ancak normal görünmeyen şiş bir bıngıldak, beyninde bir enfeksiyon veya ciddi bir durumun habercisi olabilir. Bebeğinizin bıngıldağı çok fazla şişiyorsa ve buna ateş gibi durumlarda eşlik ediyorsa muhakkak bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

BEBEKLERİN BINGILDAĞI NE ZAMAN SERTLEŞİR?

Bıngıldağın amacı iki yönlüdür. Birincisi bebeğin doğum kanalından rahat bir şekilde geçmesini sağlamaktır ikincisi ise bebeğin beyin gelişimi açısından önemli olmasından kaynaklanır.

Çocuğunuzun gelişimi boyunca, her doktor bu süreçte bebeğinizin kafatası ölçümünü yapar. bu şekilde doktorunuz çocuğunuzun kafatasının normal şekilde gelişip gelişmediğinden emin olur. Örneğin bebeğinizin bıngıldağı batık görünmemelidir. Batık bir bıngıldak bebeğin susuz olduğunu gösterebilir. Eğer bebeğinizin bıngıldağında belirgin bir şekilde çıkıntı varsa bu durum kafatasında basıncın olduğunu gösterebilir.

Çocuğunuzun gelişimi boyunca, her doktor bu süreçte bebeğinizin kafa tası ölçümünü yapar. bu şekilde Doktorunuz çocuğunuzun kafatasının normal şekilde gelişip gelişmediğinden emin olur. Örneğin bebeğinizin bıngıldağı batık görünmemelidir. Batık bir bıngıldak bebeğin susuz olduğunu gösterebilir. Eğer bebeğinizin bıngıldağında belirgin bir şekilde çıkıntı varsa bu durum kafatasında basıncın olduğunu gösterebilir.

Bebeğinizin yumuşak noktası genellikle yaklaşık 18 aylıkken kapanacaktır. O zamana kadar, çocuk doktorunuz bebeğinizin bıngıldağını sürekli olarak kontrol edecektir. Eğer bebeğinizin bıngıldağı çok erken kapanırsa diğer bir deyişle, kemikli plakalar craniosynostosis denilen bir durumla çok erken gerçekleşirse o zaman cerrahi bir müdahale gerçekleşebilir. Bununla birlikte, çoğu bebeğin bıngıldağı normal olarak 18 ayda kapanır ve sertleşir. bu şekilde yumuşak bıngıldak kısmı kaybolur.

İlgili Haberler
Bebeğin göbek bağına dokunmaktan korkmayınAnne sütünü yağlandıran besinler

- Reklam -
Exit mobile version