Ana SayfaAnne ÇocukBebeklerde sivilce gibi kızarıklık neden olur? Çocuklarda vücutta kızarıklık nasıl geçer?

Bebeklerde sivilce gibi kızarıklık neden olur? Çocuklarda vücutta kızarıklık nasıl geçer?

- Advertisement -

Bebeklik ve çocukluk dönemi birbirini izleyen art arda gelen iki farklı dönemdir. Bebeklik döneminde bebekte sivilceye benzeyen kızarıklıklar görülebilir. Hatta bu kızarıklıkları fark eden anne telaş yapabilir. Çocukluk döneminde de çocuğun vücudunda bazı kızarıklara rastlanabilir. Bu durumların nedenleri ve nasıl geçeceği bu süreci nasıl rahat atlatılacağı konusunda bazı dikkat edilmesi gerekenler mevcuttur.

Bebeklerde sivilce gibi kızarıklık neden olur?

Bebeklerde sivilce gibi olan kızarıklık genelde bu dönemde pişiğe bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bebeğin daha çok boyun bölgesinin altında, bez bölgesinde ve yüzünde çıkmaktadır.

Hatta bu sivilceye benzeyen kızarıklık ciltte kabarma şeklinde kendini göstermektedir. Bilindiği gibi bebek bezi cilde sürtünür. Bu sürtünme hali bebeğin cildinde bazı tahrişlere yol açar. Bu tahriş çeşitli döküntülere de neden olabilir.

Bu durumda pişik gerçekleşir. Bebeğin pişik olmasının ve sivilceye benzeyen kızarıklığa mağdur olmasının bir diğer nedeni de bebeğin dışkısında yer alan bazı bakteriler olabilir.

Bu pişik durumu amonyak pişik olarak isimlendirilir. Cinsel organların dışı, kasık çevresi ve popo bölgesinde meydana gelir. Amonyak nedeniyle bu bölgeler tahriş olur ve kendini sivilceye benzeyen kızarıklık olarak gösterir.

Normal olan durumda idrarda amonyağa benzeyen üre bulunur. Fakat bu ürenin cildi tahriş edici özelliği bulunmamaktadır.

Bebeklerde kızarıklığın en büyük nedeni bir yetişkine göre daha hassas bir cilde sahip olmalarıdır. Bu yüzden de özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla geçici olacak şekilde kızarıklıklar olabilir. Bu durum endişe yaratacak bir durum değildir.

Çocuklarda vücutta kızarıklık nasıl geçer?

Çocukların vücudunda kızarıklık olabilir. Hatta bu kızarıklıklar kaşıntıya ya da döküntüye sebep olabilir. Bu durumda çocuğun cildinin biraz da olsa rahatlaması gerekir.

Bu durum çocukta dönemsel olarak gerçekleşebilir. Yetersiz sıvı, güneşte uzun süre kalınması, alerji gibi durumlar çocuğun vücudunda kızarıklığa neden olabilir.

Bu kızarıklığın geçmesi için vücuttaki nem oranının dengelenmesi esastır. Cildi nemlendirmenin en iyi yolu ise su içmektir. Cildi mevsimlere göre korumaya almak da kızarıklığı engelleyebilir.

Oluşan kızarıklığın geçmesi için nemlendirici, dengeleyici çocuk kremleri kullanılabilir. Bol su tüketimi çocuğa kazandırılır. Bu durum için kullanılan kremler çocuğun cildine, oluşan kızarıklık çeşidine ve kızarıklığın oluştuğu bölgeye göre seçilmelidir.

Sonuçta bir çocuk bir yetişkinin kullanacağı kremi kullanamayabilir. Çocuğun cildi için en iyi seçimin yapılması amacıyla bir doktora başvurulabilir.

Bebeklerde sivilce gibi olan kızarıklık nasıl giderilir?

Gözümüz gibi baktığımız bebeğimizin cildinde sivilceye benzeyen kızarıklıkları gördüğümüzde onu rahatlatmak için her şeyi yapabiliriz.

Sonuçta bebek anne karnında bir koruma altındadır. Dış dünyaya geldiğinde ise bazı dış etkenlere maruz kalabilir. Buna bağlı olarak ortaya çıkan en büyük sonuç da sivilceye benzeyen kızarıklıklardır.

Kızarıklığın geçmesi için bebeğin cildine göre bir nemlendirici kullanılabilir. Bebeğin cildini tahriş edecek ürünleri kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bebeğin kıyafetleri de bir yetişkin kıyafetiymiş gibi yıkanmamalıdır. Ağır kimyasal ürünleri yıkamada kullanılmamalıdır. Hatta bebek kıyafetleri için özel üretilmiş deterjanlar kullanılmalıdır.

Bebeğin cildi hassas olduğu için güneşten ve tüm dış etkenlerden korunmalıdır. Bu hassas cilde uygun güneş koruyucu losyon ya da kremler kullanılmalıdır.

Bebeğin kıyafetleri de mevsime göre seçilmelidir. Sıcak ve nemli havalarda bebeğe kalın kıyafetler giydirmek yerine ince ve pamuklu kıyafetler seçilerek giyim sağlanmalıdır.

Bebeğin cildinin her zaman kuru, temiz ve yeterince nemli olduğuna dikkat edilmelidir. Bebeğin bezi de bekletilmemeli sık sık değiştirilmelidir.

Bebeklerde sivilceye benzeyen kızarıklık çeşitleri

Bebeklerde sivilceye benzeyen bu kızarıklıklar bazı isimlerle adlandırılır. Örneğin pişik, cilt kuruluğu, isilik, kurdeşen bu isimlerden sadece bazılarıdır.

Kurdeşen denilen kızarıklık bebeklerde en çok karşılaşılan durumlardan biridir. Bu durum besin ve ilaç tedavisine kadar gidebilir. Ciltte meydana gelen kabartılı ve kızarık lekeler kurdeşen göstergesi olarak kabul edilir. Kurdeşen bebeğin vücudunun her bölgesinde olabilir. Bu durum kısa sürede ortaya çıkar ve kısa sürede de geçebilir.

Bu durumda kurdeşen kızarıklık halinin nedeni tespit edilmelidir. Bebeklerde en sık karşılaşılan bir diğer kızarıklık çeşidi de pişik halidir. Pişik bezin bebeğin cildine sürtmesinden dolayı meydana gelir. Döküntülere neden olan pişik için bebeğin kıyafetlerine, bezinin değişimine özenle dikkat edilmelidir.

Bebeklerde isilik denilen kızarıklığın bir diğer ismi de sıcak döküntüdür. Bu durum bebekte özellikle yaz aylarında görülür. Bebekte ter bezlerinin tıkanması isiliğe neden olur. Bebek sıcak yaz aylarında olması gerekenden daha kalın kıyafetlerle giydirildiğinde isilik oluşur. İsilik olmaması için bebeğin cildi nefes almalı ve mevsime göre giyim sağlanmalıdır.

Bebekte oluşan kızarıklık cilt kuruluğu da olabilir. Bu durumun nedeni bebeğin cildinde olan nem eksikliğidir. Bebek cildi nemlendirici bebek kremleriyle gün içinde rahatlatılır. Bilindiği gibi bir bebeğin cildinin nem tutma kapasitesi yetişkine göre daha azdır. Bebeğin cildi onarılmalı, rahatlatılmalı ve nemlendirilmelidir. Piyasada olan bebek yağları bunun için varlığını sürdürmektedir.

- Reklam -
Exit mobile version