Ana SayfaAnne ÇocukBebeklerde laktoz intoleransı nedir, laktoz alerjisi olduğu nasıl anlaşılır? Laktoz alerjisi ne...

Bebeklerde laktoz intoleransı nedir, laktoz alerjisi olduğu nasıl anlaşılır? Laktoz alerjisi ne zaman geçer?

- Advertisement -

Bebekler dünyaya yeni geldikleri zaman anne sütüyle beslenmeleri gerekmektedir. Laktoz sadece sütte bulunan bir süt şekeridir. Laktoz, galaktoz ve glukozun birleşmesiyle oluşan bir karbonhidrat olarak ifade edilebilir. Bazı kişilerde ise doğuştan laktoz intoleransı bulunmaktadır. Bebeklerde laktoz intoleransı olması durumunda vücutlarında yeterince laktaz enzimi salgılanamaz. Laktozun bağırsaklarımızda sindirilebilmesi için laktaz sentezlenmektedir. Laktoz intoleransı bulunan kişilerin süt ve süt ürünlerini sindiremediklerini söylemek mümkündür.

BEBEKLERDE LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR, LAKTOZ ALERJİSİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Bebeklerde laktoz intoleransı olması durumunda vücutlarında yeterli miktarda laktaz enzimi salgılanamaz. Laktaz bağırsaklar tarafından salgılanmakta olan doğal bir enzimdir. Laktaz enzimi, laktozun sindirilmesi için gerekli olan bir enzimdir. Süt ve süt ürünlerinin sindiriminin gerçekleşmesi için laktaz enziminin yeterli miktarda salgılanması gerekmektedir. Vücutta yeterli miktarda laktaz salgılanmaması durumunda veya hiç salgılanmaması durumunda ise sindirim sisteminde bir takım sorunlar meydana gelmektedir.

Bebeklerde laktoz intoleransı olması durumunda süt ve süt ürünlerini tükettikleri zaman sindirim gerçekleşmez. Sindirimin gerçekleşmemesi ise bir takım rahatsızlıkların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Laktoz intoleransı bulunan kişilerde mide kramplarına, ishale, şişkinliğe ve gaz oluşumuna sebep olabilmektedir. Laktoz intoleransı ve süt alerjisi iki farklı rahatsızlıktır ve birbirine karıştırılmaması gerekmektedir. İki rahatsızlık da benzer belirtiler gösterdiği için sıklıkla birbirine karıştırılabilmektedir. Ancak genel olarak laktoz intoleransı sindirimde yaşanan bir sorun iken süt alerjisi bağışıklık sistemini ilgilendiren bir rahatsızlıktır.

LAKTOZ ALERJİSİ NE ZAMAN GEÇER?

LAKTOZ ALERJİSİ NE ZAMAN GEÇER?

Laktoz alerjisi, genetik olarak geçebilen bir rahatsızlıktır. Laktoz alerjisi laktozun glikoza dönüştürülmemesine bağlı olarak oluşan bir alerji türüdür. Sağlıklı bireylerde süt ve süt ürünleri tüketildikten sonra sindirim sistemi laktozu parçalayarak hücrelere ayırır. Ancak laktoz alerjisi olan kişilerde bu parçalanma işlemi gerçekleşmez. Parçalanamayan laktoz ise enzimlere dönüşemez. Laktoz alerjisi yaşın ilerlemesine bağlı olarak daha sık karşılaşılan bir rahatsızlık olarak kendini göstermektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları da laktoz alerjisinin oluşmasına sebep olabilir.

Belirli bir yaşın üstünde bulunan kişilerde laktoz alerjisi görülme ihtimali daha yüksektir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak vücut bir takım işlevlerini kaybeder ve görevlerini eskisi gibi yerine getiremez. Özellikle de elli yaşının üstünde bulunan kişilerde laktoz alerjisi yoğun olarak görülmektedir.

Bu haber ilginizi çekebilir: Çocuklarda sıklıkla alerjiye sebep olan gıdalar

LAKTOZ İNTOLERANSI BELİRTİLERİ NELERDİR?

LAKTOZ İNTOLERANSI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Laktoz intoleransı oldukça fazla karşılaşılan bir sindirim sistemi sorunu olarak bilinmektedir. Laktoz intoleransının belirtileri; kabızlık, bel ağrısı, cilt lekeleri ve mide bulantısı olarak kendini göstermektedir. Laktoz intoleransının doktor tedavisi ile geçirilmesi mümkün olabilmektedir. Günümüzde yaygın olarak laktozsuz süt ve yoğurt tüketiminin olduğunu söylemek mümkündür. Vücudun kalsiyum alması için bu gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Laktoz intoleransı bulunan kişilerin enzim takviyeleri alması da mümkün olmaktadır.

Laktoz intoleransı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri, süt ve süt ürünlerini tüketmemeleri veya dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Laktoz alerjisinin ileriki yaşlarda görülme ihtimali gençlerde görülmesinden üç kat daha fazladır.

Bu haber ilginizi çekebilir: 6 soruda çocuklarda alerji testleri

LAKTOZ İNTOLERANSININ TEDAVİİS VAR MIDIR?

LAKTOZ İNTOLERANSININ TEDAVİİS VAR MIDIR?

Laktoz intoleransı olan kişilere tedavi olarak son zamanlarda laktoz adaptasyonu uygulanmaktadır. Laktoz intoleransı bulunan kişilerin vücudunun laktoz içeren besinlere yavaş yavaş alıştırılması gerekmektedir. Laktoz intoleransının tedavisi sırasında kişiye özel olarak hazırlanan diyetler ile beslenmesi gerekmektedir. Hazırlanan beslenme programı doktorların ve beslenme uzmanlarının kontrolünde hazırlanmaktadır. Laktoz intoleransı olan kişilerde vücudu süt şekerine yavaş yavaş alıştırmak gerekmektedir.

Laktoz alerjisi ve süt alerjisi birbirinden farklı iki kavram olarak ifade edilebilir. Laktoz intoleransı bulunan kişilerin hastalığı doğuştan gelebileceği gibi beslenme bozukluklarına bağlı olarak ilerleyen yaşlarda da görülme ihtimalinin bulunduğu söylenebilir.

- Reklam -