Ana SayfaYaşamdanAy'a çarpan uzay çöpünün açtığı krater aranıyor

Ay’a çarpan uzay çöpünün açtığı krater aranıyor

- Advertisement -

NASA’nın Ay Yörünge Kaşifi, çarpışmanın yarattığı krateri bulmaya çalışacak. Ancak bunun haftalar, hatta aylar alabilecek zorlu bir görev olduğu söylendi.

Uzayda 7 yıldır dolaşan kopmuş roket parçasının beklendiği üzere 4 Mart’ta Ay’a çarpmış olması gerektiği, ancak Ay’ın Dünya’ya bakmayan yüzüne düşmesinden ötürü çarpışmanın gözlemlenemediği belirtildi.

Uzay çöpünün saatte 5800 mil (9334 kilometre) hızla ilerleyişinin Ay’a çarpmayla sonuçlanmış ve 20 metre çapında krater açmış olması gerektiğini aktaran SciTechDaily web sitesi, “İnsan ya da teknolojik hiçbir gözlemci, yarattığı etkiyi izleyecek durumda değildi” dedi.

Ancak ABD Havacılık ve Uzay Kurumu’nun (NASA) Ay Yörünge Kaşifi (Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO) isimli robotik uzay aracı, krateri bulmaya çalışacak. 2009’da uzaya gönderilen LRO için bunun haftalar, hatta aylar alabilecek bir iş olduğu kaydedildi.

The Wall Street Journal’a konuşan bir NASA Sözcüsü, “LRO, kameralarını, çarpma bölgesini belirlemeye çalışmak ve bu nesnenin etkisinden kaynaklanan Ay ortamındaki olası değişiklikleri belirlemek için kullanacak” diyerek ekledi: “Çarpma etkisinin yarattığı kraterin aranması haftalar, aylar sürebilecek zorlu bir görev.”

Ay Yörüngesi Keşif Kamerası adı verilen bir sistem dahil bir dizi bilimsel ekipmanla donatılan LRO, Ay yüzeyinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini gönderiyor. Daha önce Apollo misyonları tarafından geride bırakılan teçhizatları görüntülediğinden, çarpma etki alanını ve uzay çöplüğünden geriye kalanları bulması bekleniyor.

- Reklam -
Exit mobile version