Ana SayfaAnne ÇocukAnne sütü alan bebeklerde neden gaz olur? Emziren anne ve bebeğe gaz...

Anne sütü alan bebeklerde neden gaz olur? Emziren anne ve bebeğe gaz yapan yiyecekler!

- Advertisement -

Bebeklerde sık karşılaşılan sorunların başında kolik ve gaz sancısı geliyor. Henüz sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin beslenme şekli de bebekte gaz sorununa yol açıyor. Buna ek olarak, bebeğin katı gıdaya geçiş sürecinde beslenmesi de gaz ve kolik problemlerini artırabiliyor. Biz de bebeklerde gaz sancısına karşı emziren annelerin alması gereken önlemleri sıraladık.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının açıklamalarına göre normal şartlarda sadece anne sütü alan bebeklerde gaz sorunu daha zor oluşuyor. Ancak annenin de yeterli sütünün olabilmesi için ilk altı ay, hatta ilk bir yıl boyunca beslenmesine dikkat etmesi gerekir. 

“Bebeğim sadece anne sütü alıyor, neden gaz oluşuyor?” diye soruyorsanız, bunun cevabı yediklerinizde gizli olabilir. Çünkü annenin yedikleri, bebeğin aldığı süte geçer. Bu anlamda anne beslenmesinin bebek beslenmesinde rolü çok büyük. 

Bebek için kalori ve protein bakımından en iyi içeriğe sahip besinin anne sütü olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney, yeni doğum yapan veya 5 günlük bir annenin sütü ile, 3 aydır emziren bir annenin süt içeriğinin farklı olduğunu belirtiyor. 

Bunun nedeni de bebeğin bağırsak düzeni, enzimleri ve gelişiminin anne sütüne göre düzenlenmesi. Bu da hiçbir ek besin veya mama ile sağlanamıyor. 

Ancak anne sütü azlığı, bebeğin emme reflekslerinde sorun veya başka bir nedenle bebek anne sütü alamıyorsa veya yeterli anne sütü alamadığı için anne sütü dışında ek besin veya mama vermeniz gerekiyorsa, çocukta kolik kaynaklı ağlamalar, kaka rengi ve kıvamında değişikler oluşabiliyor. Bu nedenle bebek beslenmesi sırasında bebeğin durumunun takip edilmesi, gerekli durumlarda mama içeriğinin değiştirilmesi gerekiyor.

Normal şartlarda yeterli anne sütü alabilen bebek için ek besin tavsiye edilmiyor. 6. aydan itibaren ise bebeğin durumu, kilosu gözetilerek ek besinlere başlanabiliyor. Böylece bebekte kolik kaynaklı ağlamalar ve gaz sorunları, diğer bebeklere oranla daha az görülüyor.

Anne sütünün bebek için yeterli olabilmesi için annenin beslenmesine özellikle ilk altı ay boyunca dikkat etmesi gerekiyor. Uzmanlar, 1 yıl boyunca beslenmenin önemli olduğunu söylüyor. Emzirmekte olan annenin yeterli kalori alması, sıvı tüketmesi, kendini çok yormaması ve sık sık bebeğini emzirmesi gerekiyor. Çünkü bunlar anne sütünü artıran faktörler arasında. 

Anne sütü alan bir bebek kolik ve gaz problemi yaşıyorsa, burada annenin beslenmesinin etkisi var. Annenin tükettiği her besin, bebeği etkileyebiliyor. Bu nedenle anne, bir besin aldıktan sonra çocukta gaz probleminin arttığını, kolik ağlamasının olduğunu görüyorsa, o besini tüketmemesi gerekiyor. Ancak annenin “bu besin bebeğime gaz yapar” endişesi de bebeği psikolojik olarak etkileyebiliyor.

Ancak bazı besinler var ki, uzmanlar bu besinlerin bebekte gerçekten gaz oluşumuna neden olduğunu belirtiyor.

Kafein

Kafein

Emzirmekte olan annelerin çok fazla kafein içeriği olan kahve, çay, kola gibi içeceklerden uzak durması gerektiği belirtiliyor.

Fındık & fıstık türü kuruyemişler

Fındık & fıstık türü kuruyemişler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney, aynı zamanda fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin de bebekte gaz sorununa yol açabileceğini belirtiyor.

Çikolata

Çikolata

Çikolara da bebeklerde alerjiye yol açabiliyor. Çocukta kusma eğilimini artıran çikolata tüketimi de emzirmekte olan annelerin kısıtlaması gereken besinler arasında. 

İnek sütü

İnek sütü

Emziren bir annenin inek sütü tüketmemesi gerekiyor. Çünkü inek sütü bebeklerde gaz problemlerine yol açıyor.

İnek sütü bazlı mamalar

İnek sütü bazlı mamalar

Bebek mama ile besleniyorsa veya anne sütüne ek olarak ek gıda alıyorsa, inek sütü bazlı mamalar da bebekte gaz sancısına yol açabilir. Bu nedenle çocukta mama kaynaklı gaz sorunu varsa, doktoru ile görüşerek mama değişikliğine gidebilirsiniz.

Özellikle alerjik döküntüsü, egzaması, saman nezlesi veya astımı olan, alerjik bünyeli anneler inek sütü içeren besin tükettiğinde, bebekte gaz ve bazı alerjik belirtiler oluşabilir. Alerjik bünyeli kişilerde sadece süt değil, inek sütü ile yapılmış yoğurt, peynir ve hatta tereyağı bile etkili olabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Demir’in açıklamalarına göre anne sütü almaya devam eden bir bebek; mama veya anne sütü aracılığı ile inek sütüne maruz kaldığında gaz ile birlikte ishal, deri döküntüsü, burun akıntısı, öksürük gibi alerjik belirtiler de gösterebilir.

Şarküteri ürünleri (sucuk, sosis, salam vb)

Şarküteri ürünleri (sucuk, sosis, salam vb)

Emziren anneler aynı zamanda şarküteri ürünlerinden de uzak durmalı. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteriler, çok fazla gıda katkı maddesi içeriyor.

Cips türü atıştırmalıklar

Cips türü atıştırmalıklar

Cips gibi bol katkı maddesi içeren besinler de bebeği kötü yönde etkileyebilecek gıdalar arasında bulunuyor ve çocuk sağlığı uzmanları tarafından emziren annelerin tüketmemesi öneriliyor.

Emziren annenin kendisine gaz yapan tüm besinler

Emziren annenin kendisine gaz yapan tüm besinler

Bir diğer yandan yetişkin bireylerde de gaz problemine yol açan besinler annenin kendisine de gaz yapabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Demir emziren annelerin de kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durması gerektiğini ifade ediyor.

Gaz yapan yiyeceklere örnekler

  • Soğan
  • Kuru fasulye
  • Karnabar
  • Brokoli
  • Kepekli yiyecekler
  • Lahana
  • Portakal
  • Limon
  • Greyfurt
Bebeklerde gaz oluşturan gıdalar

Bebeklerde gaz oluşturan gıdalar

Buna göre emziren annelerin bebeklerinde gaz oluşmaması için tüketmemesi gereken besinleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Çay, kahve, kola gibi kafeinli yiyecekler
  • Fındık, fıstık gibi kuruyemişler
  • İnek sütü
  • Çikolata
  • Sucuk, salam, sosis
  • Patates cipsi gibi katkı maddesi içeren besinler
  • Kendilerine gaz yaptığına emin oldukları besinler
- Reklam -