Ana SayfaSağlık1200 kalori diyeti nasıl yapılır?

1200 kalori diyeti nasıl yapılır?

- Advertisement -

Hızlı kilo vermek veya sahip olduğunuz kiloyu korumak için yapılan 1200 kalori diyeti, adından da anlaşılacağı gibi kalori alımını sınırlayan bir diyettir. Bazı insanların 1200 kalori diyeti yapması sakıncalı olabilir. Bu nedenle uzman bir diyetisyen gözetiminde yapılması önerilir. 3 ana öğünden oluşan 1200 kalorilik diyet listesinde ise ne yediğiniz daha büyük önem taşıyor. Şimdi 1200 kalori diyetini yakından inceleyelim. /ÖZEL

1200 KALORİ DİYETİ NASIL YAPILIR?

1200 KALORİ DİYETİ NASIL YAPILIR?

1200 kalori diyeti, kilo vermeyi hızlandırmak ve desteklemek için tasarlanmış düşük kalorili bir diyettir. Bu diyet, kişinin günlük kalori alımını 1200 kalori ile sınırlayarak çalışır. Kalori alımını ciddi şekilde sınırladığı için, erkeklere, yaşlılara, hamile veya emziren kadınlara ve aktif bir yaşam tarzına sahip olan kişilere 1200 kalori diyeti genellikle önerilmez. Dengeli beslenmeyi veya belirli bir kiloyu korumayı gerektiren belirli tıbbi durumları olan kişilerin de bu tür diyetlerden kaçınması gerektiğini unutmamalıdır. 1200 kalori diyetini uygulamak isteyen kişilerin uzman bir diyetisyen gözetiminde bu diyeti yapması önerilir. Şimdi 1200 kalori diyetinin detaylarına bakalım…

1200 KALORİ DİYETİ NEDİR?

1200 KALORİ DİYETİ NEDİR?

1200 kalori, ortalama bir kişi için günlük olarak tüketilmesi güvenli kabul edilen en düşük kalori miktarıdır. Tavsiye edilen günlük kalori alımı ortalama 2 bin kaloridir. Bu nedenle 1200 kalorilik bir diyet çoğu kişi için ani bir düşüş olabilir. 1200 kalori diyeti aktivite seviyenize ve metabolizmanıza bağlı olarak haftada 1-2 kilo vermenizi sağlayabilir. Bu diyet, şeker veya yağ gibi belirli yiyecek türleri üzerinde herhangi bir kısıtlama olmadığı için birçok kişiye hitap edebilir. Ayrıca, metabolizmayı geçici olarak artıran stres hormonu kortizol seviyenizi de artırabilir.

Kalori tüketiminde tutarlı bir azalma, çoğu yetişkin için kilo kaybına yol açacaktır. 1200 kalorilik bir diyet planı şok diyet listesine girer. 

1200 KALORİ DİYET LİSTESİ

1200 KALORİ DİYET LİSTESİ

Bu diyetin odak noktası toplam kalori sayımı olsa da, sadece ne kadar yediğinizi değil, ne yediğinizi de düşünmek önemli. Kaloriler, sağlık için gerekli olan mikro ve makro besinlerin çoğunu elde etmemizi sağlar. Kalorileri keserken, uzun vadeli sağlık etkilerine yol açabileceğinden, kendinizi beslenme eksikliklerine zorlamadığınızdan emin olmalısınız. Lif, protein, sebze ve kepekli tahıllar içeren yemekler yemelisiniz. Dengeli bir yemek, temel beslenme ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılar. 1200 kalori diyetinde dengeli beslenmenizi sağlamak için bir günde tüketebileceğiniz 3 ana öğün örneği ise şöyle:

KAHVALTI

KAHVALTI

Güne proteinle başlamak kilo vermenize yardımcı olabilir. Protein odaklı kahvaltınızda şunlara yer verebilirsiniz:

Haşlanmış yumurta

Yaban mersini ile az yağlı yoğurt

Fıstık veya badem ezmeli 1 dilim tam tahıllı tost

Lif zengini yulaf ezmesi, protein açısından yüksek olmasa da, kilo kaybı için iyi bir seçenek olarak kabul edilir. Rafine şekerler yerine muz ve yaban mersini eklemeyi deneyin.

ÖĞLE YEMEĞİ

ÖĞLE YEMEĞİ

Öğle yemeği için, zeytinyağı veya avokado gibi sağlıklı yağları karışıma ekleyin. Bazı araştırmalar, sağlıklı yağ ilavesinin kilo kaybına yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı. Yemeğe sebze ve protein eklemek de önemlidir. 

Bir kutu ton balığı

Limon ve zeytinyağı dökülmüş cevizli kızılcık salatası

Avokadolu bir dilim tam tahıllı tost

İki dilim ekmek, dilimlenmiş hindi, marul ve hardal

AKŞAM YEMEĞİ

AKŞAM YEMEĞİ

Kahverengi pirinç, kinoa veya kuskus ile 100 gram tavuk ve karnabahar veya brokoli gibi kavrulmuş sebze

Izgara somon ve kuşkonmaz

Yağsız 85 gram pirzola ve fırında tatlı patates

Yağsız hindi, domates, soğan ve 30 gram mozzarella ile doldurulmuş kabak

BUNLARA DİKKAT!

BUNLARA DİKKAT!

1200 kalori diyeti nasıl yapılır? Sorusunu cevaplandırdık. Herhangi bir diyete başlarken dikkate alınması gereken birçok konu var 1200 kalorilik bir yemek planını uygularken aklınızda bulundurmanız gereken şeyler ise şöyle:

Gıda alımınızı kısıtlarken, özellikle günlük kalorilerinizin yüzde 40’ını ortadan kaldırırken, sağlığınızı ve güvenliğinizi sağlamak önemlidir.

1200 kalori diyetine başlamadan önce yaş, cinsiyet ve aktivite düzeyine bağlı olarak kendi kalori ihtiyaçlarınızı dikkate alınmalısınız. 1200 kalorilik bir kalori alımı, bazı kişilerde sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için çok düşük olabilir. 

Kalori alımını azaltmak kilo kaybına neden olabilir. Ancak stres, uykusuzluk, kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunabilecek altta yatan hastalıklar gibi ele alınması gereken birçok ek faktör olabilir. Diyet yapmadan önce doktorunuza danışmanız her zaman önemlidir.

Kalori kısıtlamalı diyetlerin ardından kilo alımı döneminin gelebileceği belgelenmiştir. Bunun nedeni genellikle standart beslenme uygulamalarına geri dönüş, rehidrasyon veya metabolizmanın yavaşlamasıdır. Dikkat ve ölçülü olmak tavsiye edilir. 

- Reklam -